2024-02-05_14-26-18
2024-02-05_15-12-29
2024-02-05_14-57-49
2024-02-05_14-39-46
IMG_20240205_145213
2022-03-13_15-12-43
2022-03-11_14-11-35
2022-03-11_14-29-17
2022-03-11_16-14-11
2022-03-11_16-27-22
2022-03-11_16-27-22
2022-03-11_16-27-22
2022-03-11_16-27-22
2022-03-11_16-27-22
previous arrow
next arrow

Voorjaarswandelingen Moorsel 2024 – Beschrijving

Wandeling van 5km

Deze tocht is bedoeld als foto-zoektocht voor de jeugd. Ieder deelnemer krijgt een kleine prijs.
Het parcours loopt voor een groot gedeelte over zacht hellend onverhard terrein en autoluwe wegen. Een mooi open zicht tussen Sterrebeek en Moorsel.
Een klein gedeelte van het parcours tussen Sterrebeek en Moorsel is iets minder geschikt voor kinderwagens, zeker bij nat weer.

Wandeling van 8km

We starten de wandeling door een stukje ‘vogeltjeswijk’ in Moorsel richting Hoogbos. Een restant van de grote beukenwouden die eertijds dit deel van Brabant bedekten en waarvan het Zoniënwoud, Heverleebos en Meerdaal deel van uitmaakten.

We volgen de rand van het bos tot aan de kapel ‘Onze Lieve Vrouw van het Heilige Hart’. We steken de Tervuursesteenweg over en wandelen via veldwegen tot aan de autosnelweg Brussel-Luik.

We wandelen onder de autostradebrug door en nemen het asfaltbaantje. Hier wordt volop gewerkt aan de fietsostrade tussen Leuven en Brussel. We wandelen bergop door de “konijnenpijp” onder de E40 richting Vrebos.

Via smalle voetwegen komen we opnieuw in Moorsel. Het laatste stukje van de wandeling brengt ons naar een stukje holle weg om weer door de Vogeltjeswijk tot in de startpost te geraken.

Wandeling van 13km

We wandelen naar het centrum van Tervuren langsheen een gevarieerd glooiend parcours van veldwegen, vijvers en bos.

De wandeling verlaat de startpost in zaal ‘De Steenberg’ door de ‘Vogeltjeswijk’ van Moorsel richting Cooige, een gehucht van Bertem. Vanuit Cooige gaat het richting Vossem grotendeels via autoluwe wegen en een mooie holle weg door de velden inclusief een stukje Moorselbos. Bij het oversteken van de N3 is het stellig aanbevolen het zebrapad te nemen en de verkeerslichten te respecteren.

De wandeling volgt vanaf de N3 de toegangsweg naar het centrum van Vossem, maar slaat snel af om het oude wandelpad te volgen dat de inwoners namen om op de stoomtram ‘Zwette Jean’ te stappen die over het plateau van Moorsel reed en Brussel verbond met Leuven.

De wandeling daalt af tot in de bedding van de Voer en volgt verder het riviertje tot aan, en in het door recreanten zeer geliefde Park van Tervuren. In het Park wordt er gewandeld in de lanen langsheen de vijvers die druk bezocht worden door watervogels.

Vanaf de rustpost onder het gemeentehuis van Tervuren gaat het eerst nog even door het Park van Tervuren en langsheen het welbekende Afrikamuseum. Na het oversteken van de N3 (a.u.b. opnieuw het zebrapad gebruiken en wachten op groen licht) gaat het richting de Weg van Gorzen die dwars door het golfterrein van Sterrebeek loopt.

Het golfterrein ligt op de locatie van de vroegere paardenrenbaan van Sterrebeek. Vanaf de golf gaat het door de velden van Moorsel via landbouwwegen en onverharde paden terug naar de startpost.

Wandeling van 19km

Deze wandeling voert de wandelaars van de startpost in Moorsel tot de rustpost in het centrum van Tervuren. Vanuit deze rustpost wordt vervolgens een lokale lus gewandeld door het mooie Park van Tervuren.

Eens terug in de rustpost gaat het terug richting Moorsel. Een zeer gevarieerde wandeling met afwisselend veldwegen, wandelen langs het water, park en bos over een  licht glooiend parcours.

De wandeling verlaat de startpost in zaal ‘De Steenberg’ door de zogenaamde Vogeltjeswijk van Moorsel richting Cooige, een gehucht van Bertem. Vanuit Cooige wandelen we richting Vossem, grotendeels via autoluwe wegen en een mooie holle weg door de velden en een stukje Moorselbos.

Bij het oversteken van de N3 is het stellig aanbevolen het zebrapad te nemen en de verkeerslichten te respecteren. De wandeling volgt vanaf de N3 de toegangsweg naar het centrum van Vossem, maar slaat snel af om het oude wandelpad te volgen dat de inwoners namen om op de stoomtram ‘Zwette Jean’ te stappen die over het plateau van Moorsel reed en Brussel verbond met Leuven.

De wandeling daalt af tot in de bedding van de Voer en volgt verder het riviertje tot aan en in het door recreanten zeer geliefde Park van Tervuren. In het Park wordt er gewandeld in de lanen langsheen de vijvers die druk bezocht worden door watervogels.

Vanuit de rustpost onder het gemeentehuis van Tervuren wordt vervolgens een lus gewandeld door het Park van Tervuren. Ze passeert de St. Hubertuskapel en het Panquinsite. Voorheen een kazerne deels gelegen op de locatie van het kasteel van de Hertogen van Brabant dat verloren ging in 1781.

Momenteel is er een grondige verbouwing gaande en worden een hotel en luxe appartementen gebouwd. Via de lanen tussen de oude beuken voert de wandeling naar de langgerekte vijvers aan de oostkant van het park. In de Oostenrijkse periode waren dit de vijvers waarin vis werd gekweekt voor menselijke consumptie. Momenteel zijn de vele watervogels de enige consumenten van de nog aanwezige visjes.

De wandeling keert terug en volgt daarbij de mooie en uitgestrekte waterpartijen van het Park van Tervuren om de rustpost te bereiken.

Vanuit de rustpost gaat het vervolgens terug richting de startpost in Moorsel. Het gaat eerst nog even door het Park van Tervuren en langsheen het welbekende Afrikamuseum.

Na het oversteken van de N3 (a.u.b. opnieuw het zebrapad gebruiken en wachten op groen licht) gaat het richting en over de Weg van Gorzen die dwars door het golfterrein van Sterrebeek loopt. Het golfterrein ligt op de locatie van de vroegere paardenrenbaan van Sterrebeek. Vanaf de golf gaat het door de velden van Moorsel via landbouwwegen en onverharde paden terug naar de startpost.

Wandeling van 27km

Deze wandeling voert de wandelaars van de startpost in Moorsel tot de rustpost in het centrum van Tervuren. Vanuit de rustpost wordt vervolgens een lokale lus gewandeld door het Park van Tervuren. Eens terug in de rustpost gaat het terug richting Moorsel. In Moorsel aangekomen wordt tenslotte nog de lus gewandeld richting en dwars door Vrebos.

Het is een zeer gevarieerde wandeling met een afwisseling van veld, wandelen langs water, park en bos over een parcours dat licht golvend op en neer gaat. Ze verloopt vooral op erg rustige en meestal autovrije wegen.

De wandeling verlaat de startpost in zaal ‘De Steenberg’ door de zogenaamde Vogeltjeswijk van Moorsel richting Cooige, een gehucht van Bertem. Vanuit Cooige gaat het richting Vossem grotendeels via autoluwe wegen en een mooie holle weg door de velden en een stukje Moorselbos.

Bij het oversteken van de N3 is het stellig aanbevolen het zebrapad te nemen en de verkeerslichten te respecteren. De wandeling volgt vanaf de N3 de toegangsweg naar het centrum van Vossem, maar slaat snel af om het oude wandelpad te volgen dat de inwoners namen om op de stoomtram ‘Zwette Jean’ te stappen die over het plateau van Moorsel reed en Brussel verbond met Leuven.

De wandeling daalt af tot in de bedding van de Voer en volgt verder het riviertje tot aan en in het door recreanten zeer geliefde Park van Tervuren. In het Park wordt er gewandeld in de lanen langsheen de vijvers die druk bezocht worden door watervogels.
Vanuit de rustpost onder het gemeentehuis van Tervuren wordt vervolgens een lus gewandeld door het Park van Tervuren.

Ze passeert de St. Hubertuskapel en het Panquinsite. Voorheen een kazerne deels gelegen op de locatie van het kasteel van de Hertogen van Brabant dat verloren ging in 1781. Momenteel is er een grondige verbouwing gaande en worden een hotel en luxe appartementen gebouwd.

Via de lanen tussen de oude beuken voert de wandeling naar de langgerekte vijvers aan de oostkant van het park. In de Oostenrijkse periode waren dit de vijvers waarin vis werd gekweekt voor menselijke consumptie. Momenteel zijn de vele watervogels de enige consumenten van de nog aanwezige visjes. De wandeling keert terug en volgt daarbij de mooie en uitgestrekte waterpartijen van het Park van Tervuren om de rustpost te bereiken.

Vanuit de rustpost gaat het vervolgens terug richting de startpost in Moorsel. Het gaat eerst nog even door het Park van Tervuren en langsheen het welbekende Afrikamuseum. Na het oversteken van de N3 (a.u.b. opnieuw het zebrapad gebruiken en wachten op groen licht) gaat het richting en over de Weg van Gorzen die dwars door het golfterrein van Sterrebeek loopt.

Het golfterrein ligt op de locatie van de vroegere paardenrenbaan van Sterrebeek. Vanaf de Golf gaat het door de velden van Moorsel via landbouwwegen en onverharde paden terug naar de startpost.

Vanuit de startpost gaat de wandeling vervolgens weer door de Vogeltjeswijk richting het Hogebos, een restant van de grote beukenwouden die eertijds dit deel van Brabant bedekten. Het gaat eerst een stukje door het bos en vervolgens aan de rand ervan.

Bij de kapel ‘Onze Lieve Vrouw van het Heilige Hart’ wordt de Tervuursesteenweg overgestoken en verloopt de wandeling vervolgens door de velden van Vrebos richting de autosnelweg Brussel-Luik. Vanaf de autosnelweg gaat het terug richting de startpost via de onverharde paden dwars door Vrebos.

Finaal volgt er nog een stukje holle weg om weer door de Vogeltjeswijk tot in de startpost te geraken.

Wandeling van 31km

Deze wandeling voert de wandelaars van de startpost in Moorsel tot de rustpost in het centrum van Tervuren. Vanuit de rustpost wordt vervolgens een lokale lus gewandeld door het Zoniënwoud en het arboretum van Tervuren. Eens terug in de rustpost gaat het terug richting Moorsel. In Moorsel aangekomen wordt tenslotte nog de lus gewandeld richting en dwars door Vrebos.

Het is een zeer gevarieerde wandeling met een afwisseling van veld, wandelen langs water, park en bos over een parcours dat licht golvend op en neer gaat. Ze verloopt vooral op erg rustige en meestal autovrije wegen.

De wandeling verlaat de startpost in zaal ‘De Steenberg’ door de zogenaamde Vogeltjeswijk van Moorsel richting Cooige, een gehucht van Bertem. Vanuit Cooige gaat het richting Vossem grotendeels via autoluwe wegen en een mooie holle weg door de velden en een stukje Moorselbos. Bij het oversteken van de N3 is het stellig aanbevolen het zebrapad te nemen en de verkeerslichten te respecteren. De wandeling volgt vanaf de N3 de toegangsweg naar het centrum van Vossem, maar slaat snel af om het oude wandelpad te volgen dat de inwoners namen om op de stoomtram ‘Zwette Jean’ te stappen die over het plateau van Moorsel reed en Brussel verbond met Leuven.

De wandeling daalt af tot in de bedding van de Voer en volgt verder het riviertje tot aan en in het door recreanten zeer geliefde Park van Tervuren. In het Park wordt er gewandeld in de lanen langsheen de vijvers die druk bezocht worden door watervogels.
Vanuit de rustpost onder het gemeentehuis van Tervuren wordt vervolgens een lus gewandeld door het Park van Tervuren en het Zoniënwoud.

Ze passeert de St. Hubertuskapel en het Panquinsite. Voorheen een kazerne deels gelegen op de locatie van het kasteel van de Hertogen van Brabant dat verloren ging in 1781. Momenteel is er een grondige verbouwing gaande en worden een hotel en luxe appartementen gebouwd.

Via de lanen tussen de oude beuken voert de wandeling naar het zuidoostelijke puntje van de langgerekte vijvers aan de oostkant van het Park. In de Oostenrijkse periode waren dit de vijvers waarin vis werd gekweekt voor menselijke consumptie. Door de poort wordt het Park van Tervuren verlaten.

De Duisburgsesteenweg wordt overgestoken om vervolgens de weg te vervolgen langs een paar bekende dreven van het Zoniënwoud. Achtereenvolgens zijn dat: de Isabelladreef, de Meidekensweg en de Terschuerendreef om op de Koninklijke Wandeling te komen.

Deze slingert door het woud tot in het Arboretum van Tervuren. Hier wordt de terugweg ingezet.

Via de Hertenweg wordt het Zoniënwoud verlaten en gaat het verder op het wandelpad langsheen de Voer. Tenslotte gaat het door het centrum en over de Markt van Tervuren terug naar de rustpost.

Vanuit de rustpost gaat het vervolgens terug richting de startpost in Moorsel. Het gaat eerst nog even door het Park van Tervuren en langsheen het welbekende Afrikamuseum.

Na het oversteken van de N3 (a.u.b. opnieuw het zebrapad gebruiken en wachten op groen licht) gaat het richting en over de Weg van Gorzen die dwars door het golfterrein van Sterrebeek loopt.

Het golfterrein ligt op de locatie van de vroegere paardenwedrenbaan van Sterrebeek. Vanaf de Golf gaat het door de velden van Moorsel via landbouwwegen en onverharde paden terug naar de startpost.

Vanuit de startpost gaat de wandeling vervolgens weer door de Vogeltjeswijk richting het Hogebos, een restant van de grote beukenwouden die eertijds dit deel van Brabant bedekten. Het gaat eerst een stukje door het bos en vervolgens aan de rand ervan.

Bij de kapel ‘Onze Lieve Vrouw van het Heilige Hart’ wordt de Tervuursesteenweg overgestoken en verloopt de wandeling vervolgens door de velden van Vrebos richting de autosnelweg Brussel-Luik.

Vanaf de autosnelweg gaat het terug richting de startpost via de onverharde paden dwars door Vrebos. Finaal volgt er nog een stukje holle weg om weer door de Vogeltjeswijk tot in de startpost te geraken.