slider Houffalize
slider Vayamundo-Houffalize
slider hotel-vayamundo-houffalize-salle-de-restauration-361114
slider hotel-vayamundo-houffalize-chambre-361111
slider hotel-vayamundo-houffalize-piscine-interieure-361110
slider wandeling-naar-le-herou
slider Natuurpark-van-de-twee-Ourthes
slider Houtopia
slider brouwerij-van-Achouffe
previous arrow
next arrow
 

Driedaags verblijf in Houffalize

Stip deze data al maar aan in je agenda: van vrijdag 22 tot zondag 24 september zwaaien we Vlaams Brabant uit richting ‘Ardennen offensief’ in Houffalize. Inschrijven kan via deze link.

Houffalize is een pittoresk stadje in de Ardennen met meer dan 5000 inwoners. Het wordt ook wel de bloemenstad genoemd. Het stadje is gelegen aan de Ourthe in het uitgestrekte Natuurpark van de ‘Twee Ourthes‘. Dit schitterende natuurpark heeft twee belangrijke troeven: het Plateau van Tailles en de samensmelting van de twee Ourthes. Vanop het Plateau van Tailles heeft u een schitterende panorama op de Ardennen.

In tegenstelling tot Durbuy en La Roche-en-Ardenne is Houffalize echt een verademing en zeker een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar rust en natuur.

Vanuit onze omgeving is het ongeveer 150 km rijden tot aan het hotel.

Ons hotel: Vayamundo

Ontmoetingscentrum Vayamundo is rechtstreeks aan de rivier de Ourthe gelegen. Een ideaal hotel om te genieten van de rust van de natuur en van prachtige, stevige wandelingen. Het hotel beschikt over 300 modern ingerichte kamers. Er zijn maar liefst 4 restaurants, van een snelle snack tot uitgebreid tafelen, het kan allemaal. Natuurlijk is er een gezellige bar waar u diverse bieren van de tap kunt drinken en ’s avonds kunt u de dansvloer op.

Er wordt veel aandacht geschonken aan animatieprogramma’s voor jong en oud. In de zomer en winter worden tal van leuke activiteiten op touw gezet maar u kunt natuurlijk ook zelf gaan sporten in het indoorsportcentrum. Tafeltennis, boogschieten, biljarten, jeu de boules of voetbal…keuze genoeg! Natuurlijk kunt u ook buitensporten beoefenen zoals wandelen, tennissen, kajakken, mountainbiken en golf. Mocht het nu slecht weer zijn, dan kunt u gaan zwemmen in het 25 meter grote zwembad dat onder meer is voorzien van een glijbaan, een wildwater rivier, een waterval en, speciaal voor de kleintjes, een klein badje waarin ze naar hartenlust kunnen plonzen.

Activiteiten in de omgeving van Houffalize

Stadswandeling

In het centrum van de stad is het prettig wandelen. Op de Place Roi Albert staat een Duitse Pantsertank uit de Tweede Wereldoorlog. Op een regenachtige dag is het stadsmuseum een goede optie. Hier is een verzameling opgezette dieren en een archeologische collectie te bewonderen. Een bekende bezienswaardigheid in Houffalize is de Kerk Sainte-Catherine en de aangrenzende begraafplaats.

Maar ook in de omgeving is er van alles te zien. Dus breid de stadswandeling uit en ga naar het nabijgelegen Tavigny. Hier kunt u de resten van een 16de-eeuws kasteel bewonderen. Bij het naburige dorpje Nadrin kunt u de Rocher du Hérou bewonderen, een rotsplateau met een uitkijkpost, vanwaar u de Zes Ourthes kunt bewonderen. Vanaf deze hoogte ziet u hoe de rivier de Ourthe zich in zes bochten wringt.

Wandeling naar le Hérou

De Wandeling naar le Hérou is niet voor iedereen weggelegd. Heb je last van hoogtevrees en heb je moeite met klimmen en klauteren, zoek dan een andere wandeling. Hou je wel van de hoogte, een spectaculaire afdaling langs een ketting van 60-80 meter en klimmen over rotsen, dan zit je hier goed. Echt waar, deze wandeling heeft alles in zich. Deze wandeling is maar 3,5 km maar door al het klimmen ben je wel een uurtje of 2 bezig.

Brouwerij van Achouffe

De Brouwerij van Achouffe is zonder twijfel de leukste brouwerij van België. Je kan de brouwerij vinden in het gelijknamige dorpje Achouffe, een heel leuk plekje in de buurt van de stad Houffalize. Tijdens een vakantie in de Ardennen is het leuk om een bezoek te brengen aan deze wereldberoemde brouwerij Achouffe. In Nederland kennen ze het ook wel als kabouterbier, want op het etiket prijkt een vrolijk kijkende kabouter met een rode puntmuts! Het hele jaar door worden hier onder meer de bieren La Chouffe (blonde), La Mc Chouffe (bruin) en La Vieille Salme geproduceerd.

Je kan deelnemen aan een rondleiding en zodoende kennis maken met het Chouffeproces. De Nederlandstalige rondleiding door de brouwerij wordt gedaan door een goede gids die leuke grapjes vertelt! De rondleiding wordt ondersteund met enkele video’s en natuurlijk breng je ook een bezoek aan de ruimte waar de grote brouwketels staan. Als afsluiter van de rondleiding is er een proeverij met 3 verschillende Chouffe biertjes. In totaal duurt de rondleiding drie kwartier en de proeverij duurt ook drie kwartier. Aan het einde van de rondleiding krijg je een 12cl glas cadeau en een bon van 1 euro. Hiermee kan je in de winkel een leuke Achouffe gadget te kopen. Het is echt een leuke manier om meer te weten te komen over het ontstaan van het chouffe bier, hoe de kabouters in het verhaal een rol spelen, het brouwproces en hoe men aan de verschillende smaken komt.

Houtopia

In Houffalize kunt u een bezoek brengen aan Houtopia. Deze nieuwe attractie staat in het teken van vier thema’s namelijk gezondheid, veiligheid, verdraagzaamheid en milieu. Deze thema’s worden aan de hand van 3 fases verder uitgewerkt. In de eerste fase wordt door middel van multimedia kennis gemaakt met het thema. In de tweede fase maakt men een tocht door een ontdekkingsruimte waar men allerlei leuke en leerzame ervaringen opdoet. In de laatste fase gaat men naar de speeltuin waar men zich helemaal kan laten gaan. Enkele voorbeelden zijn de “wonderen van het water”, “het menselijk lichaam, en “bronnen van vervuiling”. Een echt kinderparadijs, maar ook leerrijk voor de volwassenen.

Wandelroutes in Houffalize

Houffalize is een wandelparadijs voor jong en oud. Dat bewijzen de talrijk uitgestippelde wandelroutes. Je kan deze vinden op talrijke websites op het internet. Hieronder een opsomming: