Woordje uitleg bij de wandelingen

 

Moorsel lus 4km

Een korte wandeling brengt ons naar het plateau tussen Moorsel en Sterrebeek. Daarna keren we terug naar Moorsel via een mooie holle weg en een wijds panorama op het golfterrein van Sterrebeek.

De weg is meestal verhard, behalve de veldweg naar Sterrebeek. Er zit ook een dalende trap in het parcours.

 

Moorsel lus 5km

Een aantal straten in de villawijk van Moorsel (met een paar trappen) brengt ons naar het Hoogbos. Een eiken- en beukenbos tussen Moorsel en Everberg.
Hier bloeide een paar decennia terug de boshyacint, die het Hallerbos in de lente in een blauw tapijt toveren. Omwille van een tekort aan zonlicht zijn ze in het Hoogbos helaas verdwenen.
Een gedeelte van dit bos is afgesloten vanwege de aanwezigheid van een aantal grondbroeders. Bij de terugkeer uit het bos bevind je je op het plateau van Vrebos. De watertoren ligt net op 100m boven de zeespiegel.

Afwisselend verhard en onverhard terrein. Bij nat weer kan er modder ontstaan.

 

Moorsel lus 6km

Deze lus ligt op het tracé van de 4km met een uitbreiding naar de mooie villawijk aan de oostzijde van de Moorselstraat.

De weg is meestal verhard, behalve de veldweg naar Sterrebeek. Er zit ook een dalende trap in het parcours en een pittige klim op het einde.

 

 

Moorsel-Everberg 13km

Na het verlaten van de villawijk in Moorsel wandelen we richting Hoogbos. Een misleidende naam, want we bevinden ons hier op het laagste gedeelte van het bos. Hier wordt binnen afzienbare tijd plaats gemaakt voor de aansluiting van de nieuwe fietsostrade richting Bertem.
We verlaten het bos onder de brug van de E40 met zijn dagelijkse “file op de E40 in Everberg”.
De wijk Armendaal werd gerealiseerd eind jaren 60 van vorige eeuw. Via een mooie holle weg wandelen we richting Everberg. Een gravelwegje naast de ziptbeek brengt ons in de Lodderhoekstraat met de imposante villa de la Kethulle, nu eigendom van de familie Colruyt.
Na het nuttigen van een droogje en een natje in de Parochiezaal van Everberg nemen we voetweg 24 en buurtweg 19. De kruisborrekapel is gebouwd boven op een “borre” of regenwaterput, nog zichtbaar aan de achterzijde van de kapel.
We hebben nu zicht op de 15 meter hoge Mierenberg. Een imposante getuigenheuvel van ijzerzandsteen. We vervolgen onze weg door een kronkelende holle weg naar boven. Aan de rechterzijde bevond zich vroeger het selectiecentrum voor militaire officieren. Nu is er de jeugdgevangenis in onder gebracht.
Buurtweg 4 brengt ons naar het plateau. Bij helder weer hebben we hier zicht op de Sint-Romboutstoren in Mechelen. We steken de autostrade over en begeven ons richting Vrebos – een gehucht van Everberg. We bevinden ons op een plateau – ruim 100m boven de zeespiegel – met zicht op Bertem en Leefdaal.
Via de nauwe voetweg 20 komen we opnieuw in Moorsel.

Mooie, afwisselende wandeling met een stukje villawijk, dorpskern, bos en veld, vergezichten, … Bij nat weer kan er hier en daar al eens modder opduiken…

 

Everberg lus 6km

De smalle voetweg 24 brengt ons naar Stonemanor, een superette met Engelse specialiteiten. Langs de overzijde het hebben we zicht op het Biesthof. We lopen nu verder naar de Prinsendreef, verblijfplaats van de familie de Merode, een prinsengeslacht die mee aan de wieg lag van de stichting van België in 1830. Bij het kasteel hoorde ook een ijskelder, langs de overzijde van de weg – met zitbankje. De kleine omweg bergop loont de moeite.
We verlaten de Prinsendreef in de richting van de vijver waaruit in de winter het ijs gezaagd werd voor de ijskelder. Hier is het even oppassen geblazen, want we steken een beekje over. We bevinden ons in het Plantsoenbos. Hier heb je de keuze tussen een avontuurlijk pad met een paar hindernissen of een rustig bospad.
Via voetweg 24 bereiken we de vijver van de Oude Abdij. Hier werd het “Charter van Cortenbergh” in 1302 uitgevaardigd. Een eerste vorm van democratie voor de gewone burger.
We verlaten het park via de Colomba-site, een centrum voor sport- en ontspanning.
Buurtweg 10 brengt ons opnieuw in het Plantsoenbos via een heuvelend bospad. Onderweg komen we twee van de drie kapelletjes tegen die het bos rijk is. De lus loopt verder via een gravelweg naar de Lodderhoekstraat – met de imposante villa de la Kethulle, nu eigendom van de familie Colruyt – tot aan de parochiezaal.

Afwisselende wandeling met een paar leuke hindernissen in een hoofdzakelijk bosrijke omgeving. Een paar vijvers onderweg maken de wandeling af.

 

Everberg lus 8km

We starten in Everberg en wandelen richting Meerbeek. De smalle voetweg 26 brengt ons naar de voetbalvelden van Everberg en Meerbeek. We kruisen de Dorpstraat. Via de Kleine Vilvoordestraat en buurtweg 5 zijn we opnieuw in de (landbouw)natuur met wijds zicht op de Tomme – een heuvelrug tussen Meerbeek en Bertem. Aan het eind van het Hollanderbos wandelen we richting Helios, een naturisme-camping aan het Grevensbos. We dalen opnieuw naar Meerbeek dorp via voetweg 28. Het laatste deel van de wandeling loopt door de “Rotte Gaten”. Een stukje natuur op het laagst punt van de gemeente, met vochtige ondergrond. Dit “broek” behoort ook tot het Plantsoenbos. Via voetweg 59 wandelen we terug naar ons beginpunt. Onderweg kunnen we nog het kasteel van de prinsen de Merode bewonderen.

Een stukje dorp, een wijds panorama en een vochtig natuurgebied maken deze wandeling de moeite waard. De “Rotte Gaten” kunnen zompig zijn.